Naar het bakkersmuseum in Veurne

Enkele tijd terug hadden wij een goochelaar op bezoek. Deze goochelaar heeft ons uitgenodigd om op een woensdagmiddag eens een bezoek te brengen aan het bakkersmuseum waar hij als bakker werkt en workshops geeft. Nu woensdag was het zover. Wanneer alle kinderen van school kwamen aten we allen van de zelfgemaakte cake van onze keukenploeg. Na een toiletbezoek gingen we allen richting het station. Na een treinritje van ongeveer 20min kwamen we aan in het West- Vlaamse Veurne. Daar stonden al enkelen vrouwen van de KVLV ons op te wachten om de jongste kinderen en zij die minder goed kunnen wandelen te vervoeren naar het bakkersmuseum. De meer sportievere onder ons starten de wandeling van 2 km. Een klein half uur later kwamen ook de wandelaars aan. We werden opgewacht door Christophe de bakker. Eenmaal we binnen waren stonden er zelfgemaakte koffiekoeken, die de bakker ’s morgens speciaal voor ons heeft gemaakt, te wachten op ons. En die we naar hartenlust hebben opgegeten met een frisdrank.

Na het middagmaal kregen de kinderen de mogelijkheid om zich uit te leven in de speeltuin van het museum. De meeste interesse ging uit naar de grote wip waar ze met enkele konden opzitten, alsook de schommels waar ze zeer hoog de lucht in schommelde. Nadat ze zich hebben uitgeleefd werden de kinderen naar binnen geroepen. Het hoogtepunt van de dag was aangebroken; ze mochten hun eigen brood bakken.

Er werd gevraagd om eerst een mutsje aan te doen waarin we al onze haren moesten steken. Daarna wasten we onze handen, kregen een schortje en mocht iedereen aan een kom staan waar dat er al bloem in zat. Op een zeer luchtige manier leerden de kinderen hoe ze brood konden bakken. Tegelijk werd er ook uitleg gegeven over de ingrediënten die ze gebruikten. De kinderen mochten met hun handen alle ingrediënten door elkaar mengen en kneden tot het broodje dat ze straks zelf mochten opeten. Ook opvoedster Chloé en ik zelf hadden het geluk om mee te helpen bij het maken van een broodje. In de tijd dat de broden moesten rijzen en bakken gingen de kinderen zich opnieuw uitleven in de speeltuin om daarna een rondleiding te krijgen door Christophe in het bakkersmuseum.

Daar kon je o.a. zien hoe men vroeger het brood maakte, op welke manier het werd verkocht en vervoert en nog zoveel anderen dingen. Nadat de rondleiding ten einde liep mochten de kinderen hun zelfgemaakte chocoladebrood in ontvangst nemen. De meeste stonden verbaasd over hoe groot hun brood geworden was. Wat waren ze fier op hun brood. Tegen dat we in de cafetaria kwamen waren de meeste kinderen al bezig om de smaak van hun brood te testen. Heerlijk!
Nadat we nog een 4-uurtje hadden gegeten keerden we terug huiswaarts. Onderweg vertrouwde enkele kinderen ons toe dat ze er aan denken om misschien later ook een bakker te worden. Alleen het vroege opstaan zien ze niet zo goed zitten.

De kinderen en wij allen vonden het een geslaagde dag en wij zijn allen dankbaar die deze namiddag voor ons waar hebben gemaakt.

Zr. Catharina