Ontstaan

De school 'Onze Lieve Vrouw van Troost' met bijhorend internaat werd opgericht door de Zusters van Liefde van Kortemark.

Deze gemeenschap van vrouwelijke religieuzen is een actieve congregatie die in 1849 gesticht werd door EH L Lampe, pastoor in Kortemark. Hij werkte samen met het gemeentebestuur om met vijf zusters van een andere congregatie in de Handzamestraat in Kortemark 'Zusters van de H Vincentius', een nieuwe stichting te doen in de Hospitaalstraat. 

Oorspronkelijk leefden en werkten deze zusters in het 'oudemannhuis' maar al heel snel werd er een nieuw klooster gebouwd. De zusters stonden jarenlang in dienst van bejaarden, zieken en mensen met een beperking.

In de jaren '60 was er meer en meer nood aan goed opgeleide medewerkers. Daarom werd het 'Instituut voor Gezins- en Sanitaire Hulp' opgericht. Het was de bedoeling om meisjes de kans te geven een verzorgend beroep te leren en tevens op internaat te verblijven. Het internaat was toen gratis.

In de jaren '90 kwam er een fusie met het Margareta-Maria-Instituut in Kortemark maar het internaat 'Zusters van Liefde' bleef eigendom van de zusters.