Opname

Iedere roeping heeft haar eigen voorgeschiedenis. Vaak vragen jonge mensen ons: “ Hoe weet je dat je geroepen bent?” Wees ervan overtuigd dat God jou een teken zal geven, een moment van genade waardoor je zal weten dat je geroepen bent. Eén belangrijk kenmerk hiervan zal zijn dat Hij jou vreugde zal geven.

Een roepingsgeschiedenis kent vaak 4 opeenvolgende fasen:

 • Gods roepstem 
  Roeping begint altijd bij God. Je roeping komt niet van jezelf. De Heer Jezus heeft zijn blik op jou gericht. Hij heeft je hart geraakt.

 • Strijd om de roeping 
  Het is normaal dat die goddelijke uitnodiging in je zwakke, menselijke natuur weerstand oproept. Je begrijpt niet onmiddellijk dat ze liefde is. Je vecht enige tijd tegen die stille, inwendige stem want spontaan heb je gevoeld dat je één en ander zal moeten loslaten en … de wereld is aantrekkelijk. 
  Er gaan veel roepingen verloren in de betovering van welvaart en comfort. Veel jonge mensen durven de sprong van de liefde niet wagen of durven de tegenstand van de omgeving niet aan.

Toch is de nood groot aan heilige religieuzen !

 • Het gelukkigmakend jawoord 
  Eenmaal dat je eerlijk en in wederliefde aan Jezus je innerlijk jawoord hebt gegeven, komt in je hart een intens geluk. Je leven wordt anders. Je bereidt je voor op een godgewijd leven.

 • De concrete keuze 
  Dan komt de vraag : in welke vorm van religieus leven en in welke congregatie zal ik mijn roeping beleven ? Wanneer je eerlijk biddend de wil van de Heer zoekt, rekening houdt met je persoonlijke aanleg, ernstig uitkijkt en te gepaste tijde contact zoekt, kom je met die vraag wel klaar. 


Je mag met ons leven en werken als postulante gedurende een jaar. Deze tijd is vooral bedoeld om te wennen aan de nieuwe situatie. Je krijgt de gelegenheid om ons van meer nabij te leren kennen. 
Indien je het verlangen uitdrukt om te blijven, word je novice. Gedurende de noviciaatstijd maak je verder kennis met het religieuze leven. In de eerste plaats zal je meer en meer Jezus liefhebben en Hem als eerste beminnen. Je bereidt je voor om met hart en ziel te kunnen leven in armoede, gehoorzaamheid en zuiverheid. 
Daarna mag je vragen om tijdelijke geloften af te leggen. Dit “tijdelijke” beleef je echter als “eeuwig”. Je wordt meer en meer ingeschakeld in het apostolaat vanuit een diepe vereniging met je Bruidegom Christus. 
Je mag je dan voor eeuwig toewijden aan God en aan zijn Kerk. Je krijgt zowat alles samen 6 jaar de tijd om je voor te bereiden op die totale gave ... in goede en kwade dagen.

Postulaat

Je moet niet heilig zijn om naar het klooster te gaan, maar je moet heilig willen worden! Wel zijn bepaalde bekwaamheden nodig om het religieuze leven aan te kunnen want... Lees verder
Noviciaat

Noviciaat

Je hebt de wereld verlaten om tot een leven van diepe vereniging met Jezus te komen. De liefde is de ziel van elk kloosterleven. Zonder de liefde hou je het... Lees verder
Professie

Professie

Na het noviciaat worden de kandidaten in de congregatie opgenomen door het afleggen van tijdelijke geloften. Deze worden eerst afgelegd voor drie jaar. Door het doopsel werden de religieuzen God... Lees verder

Getuigenis I

Sedert 8 september 2013 ben ik een Zuster van Liefde geworden en mag ik de naam dragen van de heilige Catharina van Siëna. Maar laat ik beginnen bij mijn jeugdjaren... Lees verder

Getuigenis III

Jonge witte raven met een roeping. Julie trad op haar 24ste in bij de Zusters van Liefde te Kortemark. "Ik herinner mij nog heel goed dat moment op het vliegtuig... Lees verder

Getuigenis IV

Dag allemaal Graag zou ik jullie wat willen vertellen over hoe ik mijn roeping heb ontdekt. Maar laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Lisa en ik ben... Lees verder

Vergelijkbare artikelen

Dag allemaal Graag zou ik jullie wat willen vertellen over...
Jonge witte raven met een roeping. Julie trad op haar...
Apostel zijn is ... bidden en werken voor het Rijk...
Onze congregatie bestaat uit 2 gemeenschappen: een twintigtal zusters leven...
Op regelmatige tijdstippen gedurende de dag komen de zusters samen...
Teken van God in de wereld... De professie is een...
Na het doorlopen van postulaat en noviciaat krijgt de novice...
Enkele jonge zusters getuigen over hun roeping. Lees hier meer...
Sedert 8 september 2013 ben ik een Zuster van Liefde...
Na het noviciaat worden de kandidaten in de congregatie opgenomen...
Je hebt de wereld verlaten om tot een leven van...
Je moet niet heilig zijn om naar het klooster te...